Κρίθηκαν ένοχοι οι διαχειρηστές του Pirate Bay

Mon, Apr 27, 2009

social, Technology

Ναί και όμως οι βιομηχανίες κατάφεραν ένα δυνατό πλήγμα στα torrents.

Οι Φρέντερικ Νέιτζ, Γκότφριντ Σβάρτχολμ Βαργκ, Καρλ Λύντσρομ και Πέτερ Σούντε κατηγορούνταν για γενικευμένη παράνομη διακίνηση λογισμικού μέσω του Ίντερνετ. Πρόκειται για τους «ιδιοκτήτες» του site Pirate Bay: μια ιστοσελίδα ανταλλαγής δεδομένων μέσω της διάθεσης torrents, η οποία είχε ιδρυθεί το 2003 από τον οργανισμό εναντίον του copyright, Piratbyran – ωστόσο τα πέντε τελευταία χρόνια ελέγχεται από απλούς χρήστες που ενεργούν αυτόνομα.

Οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι από το σουηδικό δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης ο καθένας και στην απόδοση αποζημίωσης ύψους 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες οι οποίες θεωρείται πως επλήγησαν από τη δραστηριότητα του site.

Στην ουσία η ανταλλαγή αρχείων που παραβιάζουν δικαιώματα είναι παράνομη όπως και παράνομη είναι και το λογισμικό που βοηθάει την ανταλλαγή αρχείων, ασχέτως αν το λογισμικό, στην περιπτωσή μας το torrent tracker, δεν είναι μόνο για ανταλλαγή παράνομων αρχείων. Προφανώς η παραπάνω δίκη δεν έχει τελειώσει αφού οι δικηγόροι των κατηγορούμενων θα ασκήσουν έφεση, αλλά είναι σαφές προς τα που πάει η όλη ιστορία.

Δεν έχουν καταλάβει οι βιομηχανίες θεάματος ότι θα βρεθούν και άλλα παραθυράκια αλλά και άλλες μεθόδους στο προσεχές μέλλον. το Pirate bay ήδη έχει ξεκινήσει μια Beta υπηρεσία το IPRE που θα είναι η ίδια υπηρεσία μέσω VPN. Τώρα πως ακριβώς επιτυνχάνεται η διάδοση μέσω torrent αφού η φιλοσοφία του είναι η διάδοση όσως περισσότερων χρηστών χωρίς να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο, ενώ στο VPN γίνεται ακριβώς αυτό, δεν γνωρίζω αλλά είναι σαφές οτι η μάχη δεν θα σταματήσει εδώ.

Share
, , , , ,

This post was written by:

- who has written 196 posts on ropox.net.

Software Engineer and Web Developer, keen on new technologies and has passion for web engineering.... Internet is my job and i love it...!!! Founded Baldpixel (baldpixel.com) on 2008 which is specialized on enginnering custom web projects while cooperating with top advertising agencies on the net.

Contact the author